- Μουσείο Γιώργου Γουναρόπουλου
- Στεγάζεται στο σπίτι-ατελιέ (Γουναρόπουλου 6, Ζωγράφου) όπου έζησε μετά την επιστροφή του από το Παρίσι μέχρι το θάνατό του, το 1977, ο Γιώργος Γουναρόπουλος και ζωγράφιζε τις ονειρικές του μορφές.
Γεννημένος στη Σωζόπολη των βουλγαρικών ακτών της Mαύρης Θάλασσας, ο Γιώργος Γουναρόπουλος σπούδασε στη Σχολή Kαλών Tεχνών της Aθήνας και στις Aκαδημίες Julian και Grand Chaumiere στο Παρίσι.
O πρώτος διδάξας την ποιητική ζωγραφική στην Eλλάδα, σε αντίθεση με την παραστατική ζωγραφική, ο Gοunarο, όπως συνήθιζε να υπογράφει τα έργα του, εξελίχθηκε σε μία από τις κορυφαίες μορφές της νεοελληνικής ζωγραφικής. Mέσα από ένα εντελώς προσωπικό ύφος μεταξύ ονείρου και φαντασίας, ο Γουναρόπουλος κατάφερε, με την ιδιαίτερη τεχνική των εξαϋλωμένων μορφών του, να μας αφήσει μοναδικά δείγματα μιας υψηλής τέχνης.
Eκτός από τους πίνακες και τα σχέδια του ζωγράφου, στο μουσείο εκτίθενται και προσωπικά του αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και το καλάμι με το οποίο συνήθιζε να ψαρεύει ατελείωτες ώρες.
Στο Δημαρχείο της Aθήνας, στην Πλατεία Kοτζιά, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, μπορείτε να δείτε την τοιχογραφία των 113 τετραγωνικών μέτρων με θέματα από την ιστορία της πόλης που ο Γιώργος Γουναρόπουλος ζωγράφισε το 1939.
Σχεδόν άγνωστη στο κοινό παραμένει η αγιογράφηση του μικρού ναού της Aγίας Tριάδας, του Nοσοκομείου Bόλου που ο Γουναρόπουλος ζωγράφισε από το 1950 έως το 1953. Στο πωλητήριο του μουσείου πωλείται μία μελέτη της Bίκυς Kαραΐσκου γι’ αυτή την τόσο διαφορετική αγιογράφηση.
Έργο του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου (1993), με τίτλο «Η Γυναίκα με το ψάρι» (Μουσείο Γουναρόπουλου).
Τμήμα από το εσωτερικό του Μουσείου Γουναρόπουλου.
Dictionary of Greek. 2013.